Ergospirometrie en VO2 max bepaling


www.sportlabo.be


Dr Itterbeek Luc


Sportarts-Keuringsarts


Schoolstraat 109

1650 Beersel


Brusselstraat 209

1702 Groot-Bijgaarden

(Dilbeek)


T 02 463 31 12


info@sportlabo.be


SPORTLABO.BE

Ergospirometrie en bepaling VO2 max (maximale zuurstofopname)

 

Tijdens de maximale inspanningstest gaan we via ergospirometrie een ademgasanalyse toepassen. Deze analyse geeft ons enkele zeer interessante parameters die we alleen met lactaatmetingen niet kunnen onderscheiden.

 

RER (= de respiratoire gaswisselingsverhouding) geeft ons op elke moment de hoeveelheid CO2 die er wordt uitgeademd ten opzicht van de hoeveelheid 02 of zuurstof). De belangrijkste parameters die we via gasuitwisseling correcter kunnen meten voor het bepalen van trainingsadvies en optimalisatie inspanningen is de anaƫrobe drempel en de maximale zuurstofopname (VO2 max).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is de VO2 max ?

De VO2max of het maximale zuurstofopnamevermogen is het maximale volume (V) zuurstofgas (O2) dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning, gemeten op zeeniveau. De waarde van de VO2max is een indicatie van iemands fysieke conditieniveau. De VO2max wordt uitgedrukt in een absolute waarde van aantal liters zuurstof per minuut (l/min) of een relatieve van aantal milliliters zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut (ml/kg/min). De laatste methode wordt vaak gebruikt om het uithoudingsvermogen van atleten onderling te kunnen vergelijken.

 

Gouden standaard voor bepaling hartslagzones

Om de exacte drempels te bepalen en hieruit jouw hartslagzones te bepalen is de gouden standaard meer en meer de combinatie van ergospirometrie en lactaatmetingen.

 

Deze testen kunnen op loopband, ergometerfiets of op eigen fiets (via cyclus 2)